Saaristolaista leipää

Taisi olla elokuu, kun lupailin tekeväni tänne ohjeen saaristolaisleivästä. No, meillä leivottiin ko. leipää vasta nyt seuraavan kerran ja äiti leipoi sen salakavalasti ilman meikäläistä, joten leivontavaiheesta ei ole kuvia (taaskaan). Sain kuitenkin napattua muutamat kuvat lopputuloksesta, joten parempi sekin, kuin pelkkä ohje.

Saaristolaisleivän tekeminen on mitä yksinkertaisin: kaikki ainekset sekoitetaan yhteen ja taikina kaadetaan vuokiin. Saaristolaisleipä maistuu varsinkin vähän makeamman ystävälle ja leipä kannattaa tarjoilla esim. juuston ja/tai graavilohen kanssa. Niin ja miksei tätä voisi antaa joululahjaksi sukulaisille, poika/tyttöystävän vanhemmille tai omalle perheelle.



 Nauvon saaristolaisleipä 
1l piimää
75g hiivaa (1½ palaa)
3dl siirappia
3dl kaljamaltaita(Tuoppi)
3dl vehnäleseitä
3dl ruisjauhoja
1rkl suolaa
10dl vehnäjauhoja

Voiteluun siirappivettä (= ½dl siirappia + 1½dl vettä)

-Lämmitä piimä ja sekoita joukkoon hiiva
-Lisää siirappi, leseet, suola ja jauhot. Taikinaa ei vaivata!
-Jaa taikina voideltuihin vuokiin ja anna kohota 1,5h peitettynä.
-Paista leipiä alimmalla ritilätasolla 175 asteessa 1,5h
-Valele leivät siirappivedellä ja laita takaisin uuniin puoleksi tunniksi. Huom! Siirappivettä ei tarvitse käyttää kokonaan, yksi kolmasosa riittää (ja silloinkin tulee sopivan makea kuori).
- Anna leivän jäähtyä rauhassa, jotta se on helpompi viipaloida.


Ihania herkutteluhetkiä! ♥

2 kommenttia: